Sähkövertailu

Sähkövertailu halvimman sähkön tilaamiseen

Sähkövertailu auttaa sinua valitsemaan, mistä haluat sähkön kotiisi ja kuinka paljon maksat käyttämästäsi sähköstä. Vertaanyt.fi:n sivujen kautta voit tarttua esittelemiimme ”takeaway” sähkösopimuksiin tai kilpailuttaa halvimman sähkön hinnan kumppanimme Sähkömittari.fi -palvelun kautta.

Sähkön kulutuksessa maksetaan sähköksi tuotetusta energiasta ja sähkön siirrosta. Ero näiden kahden välillä on hyvä tietää sähkövertailuissa. Sähköä ostetaan sähkön myyjältä, joka jaetaan kotitalouksiin paikallisen sähköverkkoyhtiön kautta.

Sähkön siirtohintaa ei käytännössä voi kilpailuttaa, vaan se riippuu sähkönkäyttöpaikalla toimivasta verkkoyhtiöstä. Sähkösopimuksia kilpailutettaessa vertaat siis sähkönmyyjien tarjoamia sähkösopimuksia.

Jotkin sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat myös omia sähkösopimuksia. Sinulla on kuitenkin täysi valta kilpailuttaa sähkösopimuksesi ja valita sinulle edullisin sähkö haluamaltasi sähkön myyjältä. Voit myös vaikuttaa siihen, mistä luonnovaroista kuluttamasi sähkö tuotetaan.

Edullisin sähkö kilpailuttamalla

Sähkön kilpailutuksella voit säästää rahaa asumiskustannuksissa. Sähkövertailuissa on hyvä tietää muutama perusasia, jotta löytäisit itsellesi parhaan sähkösopimuksen.

Sähkön myyjien tarjoamat sähkösopimukset koostuvat energian hinnasta, perusmaksun määrästä sekä laskutustavasta.

Sähkösopimuksesta riippuen tyypillisesti sähkön käytöstä laskutetaan sen kulutuksen perusteella. Sähkön hinta ilmoitetaan senttiä per kilowattitunti yksikössä eli snt / kWh. Keskimäärin sähkön hinta on kotimaisilla sähkön myyjillä 5-7 senttiä per kilowattitunti.

Sähkön hinnan lisäksi sähkösopimuksiin lasketaan kuukausittainen kulu eli perusmaksu. Perusmaksua voisi verrata esimerkiksi jätehuollosta maksettavaan kuukausimaksuun.

Sähkön vuosikulutus sähkövertailussa

Omat asumistottumukset vaikuttavat sähkölaskun määrään. Kun vertaat sähkösopimuksia, selvitä vuosittaisen sähkönkulutuksesi määrä. Tarvitset tätä tietoa sähkön kilpailutuksessa. Vuosikulutuksen ilmoittaminen sähkön kilpailutuksessa laskee sähkön kuukausilaskun määrän eri sähkösopimuksille.

Kiinteä sähkösopimus

Kulutuksen mukaan laskutettavien sähkösopimusten lisäksi sähkömarkkinoilta löytyy kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Sähkön hinta on kiinteissä sopimuksissa joka kuukausi sama. Kiinteähintainen sähkösopimus ei sisällä perusmaksua tai energian hintaa.

Kannattaako sähkösopimusten vertailu?

Sähkön vertailu ja kilpailutus kannattaa ehdottomasti tehdä säännöllisesti. Voit halvemmalla sähkön hinnalla tasapainottaa sähkön siirrosta maksettavia kustannuksia ja pienentää asumiskustannuksia.

Vaikka sähkövertailu vaatiikin hieman aikaa ja vaivannäköä kuin mitä esimerkiksi puhelinliittymien vertailussa, voit edullisimmalla sähköllä säästää vuodessa satoja euroja.

Mikä sähkön mittaustyyppi on halvin?

Sähkön myyjillä sähköenergia hinta voidaan hinnoitella vuorokaudenajan, vuodenajan tai energian markkinahinnan mukaan. Sähkösopimuksessa mittaustyyppinä voidaan käyttää yleissähköä, kausisähköä, aikasähköä.

Spot-hinta lasketaan jokaisena tuntina

Sähkön markkinahinnalla tarkoitetaan sähkösopimuksessa niin kutsuttua pörssisähköä. Pörssisähkössä sähkö hinnoitellaan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta lasketaan tunnettain, jota kutsutaan spot-hinnaksi. Pohjoismaissa spot-hinta lasketaan jokaiselle vuorokauden tunnille Nord Pool -pörssissä.

Halvin sähkön hinta yöaikaan

Aikasähkö perustuu mittaustyyppinä kaksiaikaiseen sähkön mittaamiseen, jota kutsutaan myös yösähköksi. Yöaikaan sähkön hinta on halvempaa päiväaikaan verrattuna.

Sähkön myyjästä riippuen yösähkö kytkeytyy tavallisimman kello 22 päälle ja päiväsähkö aamulla kello 7.

Kausisähkö kesä- ja talvikuukausille

Kausisähkö perustuu sähkön kulutuksen mittaamiseen kesä- ja talvikausina. Sähkön kulutus on kesäisin aina pienempää kuin talvikuukausien aikana. Kuten aikasähkössä, myös kausisähkö hinnoitellaan erikseen.

Yleissähkö laskee kulutusta ilman kausittaista vaihtelua

Yleissähkö on yleinen mittaustapa sähkön kulutuksessa. Kaksiaikasähköön perustuviin mittaustyyppeihin verrattuna yleissähkössä mitataan sähkön kulutusta läpi vuoden ilman kausittaista ja tai päivittäistä vaihtelua.